مقالات

چگونه از هک شدن دوربین مداربسته جلوگیری کنیم؟

هک شدن دوربین مداربسته

دوربین‌های مداربسته نمونه‌ای از تجهیزات امنیتی کاربردی در فضاهای باز و بسته به حساب می‌آیند و در اکثر ساختمان‌ها با کاربری‌های تجاری، اداری و همچنین مسکونی مورد استفاده قرار می‌گیرند. دوربین‌های مذکور به عنوان سیستم‌های امنیتی و نظارتی مفید برای مقاصد مختلفی از جمله شناسایی سارقان به کار گرفته می‌شوند. با این حال، گاهی اوقات ممکن است که این تجهیزات ایمنی توسط متخلفین هک شوند؛ به همین خاطر ضروری است که با روش‌های جلوگیری از هک شدن دوربین مداربسته آشنایی داشته باشید تا بتوانید امنیت محل کار یا منزل خود را به طور کامل بدون دخالت هکرها تأمین کنید.

در ادامه این راهنما، ضمن آشنایی با نشانه‌ و خطرات احتمالی هک شدن دوربین‌های مداربسته، به بررسی تکنیک‌های ساده و کارآمد برای جلوگیری از هک شدن دوربین های امنیتی نیز خواهیم پرداخت. چنانچه به امنیت ساختمان خود اهمیت می‌دهید و می‌خواهید یک قدم از هکرها جلوتر باشید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

 

جلوگیری از هک شدن دوربین های امنیتی

 

پیشنهاد خرید

دستگاه DVR مدل TD-2004NS-HL TVT

3,090,000 تومان3,090,000 تومانخرید کنید

نشانه هک شدن دوربین مدار بسته

در درجه اول لازم است که با نشانه‌های هک شدن دوربین‌های مداربسته آشنا شوید تا بتوانید از بروز چنین اتفاقی جلوگیری به عمل آورید. در نظر داشته باشید که سیستم امنیتی شما ممکن است که توسط انواع مختلفی از هکرها مورد هدف قرار بگیرد؛ در نتیجه این موضوع آن‌قدرها هم که تصور می‌کنید ساده نیست! سیستم‌های امنیتی پس از هک شدن دچار اختلالات شدید و آسیب‌های مختلف شده و نمی‌توانند آن طور که باید عمل نظارت و کنترل را انجام دهند. اگر در منزل یا محل کار خود دوربین مداربسته نصب کرده‌اید، باید حواستان کاملاً جمع باشد. توصیه می‌شود تمامی افرادی که به آن‌ها شک داشته را در نظر بگیرید؛ چرا که در غیر این صورت ممکن است شاهد ایجاد مشکلاتی نظیر کند شدن تصاویر و… باشید. در ادامه با اصلی‌ترین نشانه‌هایی که در صورت مشاهده آن‌ها باید به هک شدن دوربین مداربسته شک کنید آشنا خواهیم شد:

  • اگر امکان ورود به تنظیمات برایتان وجود ندارد و رمز عبور غیرفعال شده باشد، به احتمال زیاد سیستم امنیتی شما مورد حمله قرار گرفته است.
  • چنانچه متوجه ایجاد تغییرات در تنظیمات اعمال شده شدید و یا این که مشاهده کردید تصاویر ثبت شده در حال انتقال هستند، احتمال هک شدن دوربین مداربسته وجود دارد.
  • مورد بعدی که می‌تواند زنگ خطری برای دارندگان دوربین‌های مداربسته باشد، کند شدن سرعت ارسال تصاویر بوده که عموماً به علت ترافیک زیاد رخ می‌دهد.

 

نشانه هک شدن دوربین مدار بسته

 

پیشنهاد خرید

دزدگیر فایر وال مدل f10

6,790,000 تومان6,790,000 تومانخرید کنید

خطرهای احتمالی هک شدن دوربین مدار بسته

اگر بخواهید بدانید که آیا یک هکر، دوربین مداربسته شما را هک کرده یا نه و این که چه خطرات احتمالی سیستم امنیتی نظارتی شما را تهدید می‌کند، لازم است روش‌هایی که یک هکر می‌تواند کنترل دوربین مداربسته شما را در دست بگیرد را بشناسید. در حالت کلی، هکرها می‌توانند به شکل محلی و یا به صورت کنترل از راه دور، سیستم شما را هک کنند. اگر هک شدن دوربین مداربسته به صورت محلی باشد، هکر در محدوده شبکه بی‌سیم حضور دارد و با حدس زدن رمز عبور امنیتی به سیستم شما دسترسی پیدا خواهد کرد.

اگر خطر احتمالی ناشی از کنترل از راه دور باشد، هکر خارج از محل دوربین قرار داشته و در چنین شرایطی هک شدن دوربین مداربسته بسیار خطرناک‌تر خواهد بود؛ چرا که هکر می‌تواند بلافاصله اقدام به تغییر رمز عبور شما کند و کنترل سیستم را به دست گیرد. در نتیجه هک شدن سیستم امنیتی نظارتی مذکور، شاهد وارد شدن آسیب‌های جبران ناپذیر به اطلاعات و امنیت محل خواهیم بود.

 

خطرهای احتمالی هک شدن دوربین مدار بسته

 

پیشنهاد خرید

دستگاه هوشمند ضبط تصاویر داهوا مدلXVR5108HS-I3

4,885,000 تومان4,885,000 تومانخرید کنید

راهکارهای مناسب برای جلوگیری از هک شدن دوربین مدار بسته

دوربین‌های مداربسته به شبکه اینترنت متصل شده و امکان کنترل از راه دور و نظارت بر تصاویر را برای کاربران فراهم می‌کنند. همین ویژگی و مبتنی بودن عملکرد دوربین‌های مذکور بر اینترنت می‌تواند بستر را برای هک شدن دوربین مداربسته فراهم سازد. در حالت کلی، تمامی سیستم‌هایی که هوشمند بوده و به اینترنت متصل می‌شوند، احتمال هک شدن آن‌ها وجود دارد. هکرها می‌توانند به تمامی اطلاعات و تصاویر ذخیره شده در دوربین‌ها و دستگاه‌های ذخیره‌ساز DVR و NVR دسترسی پیدا کنند. در ادامه با راهکارهای جلوگیری از هک شدن دوربین مداربسته آشنا خواهیم شد:

اعمال تغییرات در اطلاعات پیش فرض دستگاه DVR یا NVR

یکی از روش‌هایی که هکرها از آن به منظور دسترسی به اطلاعات دوربین مداربسته استفاده می‌کنند، اسکن کردن پروتکل‌ها و پورت‌های پیش‌فرض دستگاه‌های ضبط کننده DVR و NVR است. هکرها می‌توانند به کمک اطلاعات پیش فرض به تنظیمات دستگاه دسترسی پیدا کرده و در نهایت با اسکن کردن نام کاربری و یا رمز عبور به دوربین‌های مداربسته نفوذ کنند. وجود چنین راهی برای هک شدن دوربین‌ها تا حدودی تقصیر تولیدکنندگان است؛ چرا که برای ایمن‌سازی و عدم نفوذپذیری محصولات خود اقدامات چندان پیشرفته‌ای انجام نمی‌دهند. به عنوان مثال، برای این دستگاه‌ها برنامه‌ای در نظر گرفته نشده که کاربران را مجبور به اعمال تغییرات در تنظیمات پیش فرض کند. همچنین، از پروسه بوت کردن به درستی استفاده نشده و رمزنگاری برای اطلاعات ارسالی به دستگاه‌های ضبط کننده انجام نمی‌شود.

عدم اعمال تغییرات در نام کاربری و رمز عبور از جمله متداول‌ترین اشتباهاتی بوده که اکثر کاربران آن را مرتکب می‌شوند. هکرها با توجه به ماهیت شغل خود می‌توانند زمان کافی برای امتحان کردن تعداد زیادی از نام‌های کاربری و رمز عبور اختصاصی داده و در نهایت موفق به هک کردن سیستم امنیتی شما شوند. به همین خاطر، توصیه می‌شود که برای جلوگیری از هک شدن دوربین مداربسته از یک رمز عبور قوی و همچنین یک نام کاربری خاص استفاده کنید. پیشنهاد می‌شود که در هنگام انتخاب نام کاربری، به سراغ واژگان ساده و معمولی نروید. علاوه بر این، توصیه می‌کنیم که موارد زیر را نیز در هنگام انتخاب نام کاربری و رمز عبور در نظر داشته باشید:

  • هرگز از تاریخ‌های مشخص همچون تاریخ تولد، تاریخ ازدواج، شماره تلفن و مواردی از این قبیل به منظور رمزگذاری استفاده نکنید.
  • بهتر است از رمز عبورهای کوتاه و الگوهای معمولی استفاده نکنید.
  • بهتر است که نام کاربری شما شامل مجموعه‌ای از حروف بزرگ و کوچک، اعداد و همچنین کاراکترهایی مثل # * @ باشد.
  • از استفاده از یک نام کاربری و رمز عبور تکراری برای بازه زمانی طولانی مدت پرهیز کنید.

تغییر پورت‌های پیش‌فرض

کلیه دوربین‌های مداربسته IP به منظور انتقال داده‌ها و سیگنال‌ها از پورت اختصاصی بهره می‌برند. دستگاه‌های ضبط کننده تصاویر نیز با کمک پورت‌های اختصاصی به کاربران اجازه دسترسی زنده از راه دور به تصاویر دوربین‌های مداربسته را می‌دهند. هر یک از شرکت‌های تولیدکننده تجهیزات امنیتی-نظارتی مذکور از پورت مخصوص به خود بهره می‌برند؛ بنابراین هر یک از کاربران دوربین‌های مداربسته بلافاصله پس از تهیه دستگاه می‌بایست پورت‌های دوربین و همچنین دستگاه‌های ضبط کننده را تعویض کرده تا از هک شدن دوربین مداربسته جلوگیری کنند.

عدم استفاده از روش‌های DMZ و UPnP به منظور فوروارد کردن پورت‌ها

روش فوروارد کردن پورت‌ها برای دسترسی زنده به تصاویر دوربین‌های مداربسته بر روی لپ تاپ یا موبایل مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای انجام این کار چندین شیوه وجود دارد که توصیه شده هرگز از DMZ و UPnP به منظور جلوگیری از به دام افتادن هکرها استفاده نشود؛ چرا که در شیوه DMZ تمامی پورت‌های ورودی دستگاه NVR فوروارد شده و در روش UPnP نیز به همین صورت است. از آنجایی که دو روش مذکور ایمنی بسیار پایینی دارند، به همین خاطر برای فوروارد کردن کلیه پور‌ت‌ها گزینه مناسبی به حساب نخواهند آمد. توصیه می‌شود که به جای دو روش مذکور از Virtual server استفاده کنید.

به‌روزرسانی سیستم عامل دستگاه ضبط کننده تصاویر

برای این که بتوانید از هک شدن دوربین مداربسته جلوگیری کنید، پیشنهاد می‌شود که از ورژن جدید سیستم‌های عامل که کلیه باگ‌ها و مشکلات موجود در ورژن قبلی آن‌ها برطرف شده‌اند بهره ببرید. از این طریق نه تنها سیستم خود را آپدیت نگه داشته‌اید، بلکه ایمنی دوربین‌های مداربسته را نیز تأمین کرده‌اید.

فعال‌سازی فایروال یا روتر

برای انجام این کار می‌توانید تیک فعال‌سازی فایروال را در تنظیمات مودم خود بزنید. قابل ذکر است که مودم‎‌ها دستگاه‌هایی هستند که می‌توان به کمک آن‌ها اطلاعات و تصاویر دنیای واقعی را به اینترنت و برعکس انتقال داد؛ از این رو تنظیمات ایمنی مودم یا روتر بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

فعال کردن رمزنگاری اطلاعات

چنانچه در تنظیمات دستگاه ذخیره‌ساز و یا مودم گزینه‌ای تحت عنوان Encryption (رمزنگاری) وجود دارد، پیشنهاد می‌شود که آن را فعال کنید. با فعال‌سازی این قابلیت دیگر هکرها نمی‌توانند دسترسی راحتی به اطلاعات و تصاویر سیستم شما داشته باشند. علاوه بر این، پیشنهاد می‌شود که به منظور جلوگیری از هک شدن دوربین مداربسته در شبکه‌های وای فای نیز قابلیت WPA2 Encryption را فعال کنید.

عدم استفاده از دوربین‌های مداربسته یا DVR و NVR دست دوم

استفاده از دوربین‌های مداربسته دست دوم و همچنین دستگاه‌های ضبط‌ کننده‌ای که قبلاً توسط کاربر دیگری مورد استفاده قرار گرفته‌اند، می‌تواند راه را برای هکرها باز کند؛ چرا که شما اطلاعات کافی از کاربر قبلی ندارید و به همین خاطر سیستم امنیتی-نظارتی شما به اندازه کافی ایمن نخواهد بود.

عدم استفاده از اینترنت عمومی

پیشنهاد می‌شود به هیچ وجه از اینترنت عمومی نظیر اینترنت کافه یا رستوران برای سیستم خود بهره نبرید؛ چرا که این نوع از دسترسی به اینترنت به هیچ وجه ایمن نبوده و در دسترس عموم مردم قرار می‌گیرد. در نتیجه احتمال این که نفوذ به سیستم شما رخ دهد، وجود خواهد داشت.

 

راهکارهای مناسب برای جلوگیری از هک شدن دوربین مدار بسته

 

سخن پایانی

دوربین‌های مداربسته از آن دسته تجهیزات ایمنی-نظارتی به حساب می‌آیند که می‌توانند امنیت محل مورد نظر شما را به شیوه‌ای کارآمد تأمین کنند. با توجه به این کاربرد، آشنایی با چگونگی جلوگیری از هک شدن دوربین مداربسته و عدم فاش شدن اطلاعات و تصاویر دوربین بسیار حائز اهمیت خواهد بود. توصیه می‌شود این روش‌ها را در نظر داشته تا بتوانید ایمنی منزل یا محل کار خود را با کیفیت بهتری تأمین کنید.

 

سوالات متداول

۱- آیا احراز هویت دو مرحله‌ای می‌تواند از هک شدن دوربین مداربسته جلوگیری کند؟

بله؛ با انجام این کار می‌توانید از دسترسی هکرها پیش‌گیری کنید. با این حال پیشنهاد می‌شود که در صورت امکان از احراز هویت چند مرحله‌ای استفاده کنید.

۲- آیا اتصال دوربین مداربسته به کامپیوتر شخصی خطر هک شدن دوربین را افزایش می‌دهد؟

بله؛ چرا که سیستم کامپیوتر شخصی همواره در معرض خطر حملات سایبری هکرها قرار دارد.

۳- آیا امکان تعریف لیست دستگاه‌های مجاز برای اتصال به دوربین وجود دارد؟

بله؛ شما می‌توانید به منظور به حداکثر رساندن ایمنی دوربین‌های مداربسته خود علاوه بر فعال‌سازی فایروال، اقدام به تعریف لیست دستگاه‌های مجاز برای اتصال به دوربین مدار بسته خود کنید.